zondag 26 september 2010

Op HodenpijlVoor het volgen van een training was ik samen met collega's afgelopen week op deze bijzondere locatie op slechts een kwartier rijden van Den Haag.

Na een heerlijke bourgondische biologische deels vegetarische lunch in het restaurant genaamd de Herdershof, waar met groente en fruit uit de eigen moestuin en vlees van de dieren op de boerderij wordt gewerkt, of anders produkten van bedrijven uit de directe omgeving, hadden wij de gelegenheid een wandeling te maken.In de volksmond wordt dit buurtschap Op Hodenpijl genoemd. Het ligt prachtig langs een vaart en tussen weilanden, als je aankomt rijden zie je ´t kerkje dat er uitziet als een Griekse tempel met op de koepel een engel met blazoen.Het is een plek vol historie.
In de 17e eeuw is na de Beeldenstorm aan de overkant van het huidige Hodenpijl een schuilkerk (schuurkerk) opgericht, in het jaar 1653 is daar Johannes Vermeer (beroemd Delfts schilder van o.a. het Melkmeisje en Meisje met de Parel) met de katholieke Catharina Bolnes getrouwd, wel een beetje in het geheim omdat men in die tijd er niet openlijk voor uit kwam katholiek te zijn.

 


Rond 1840 werd het huidige Hodenpijl gebouwd.
Nadat in het centrum van de dichtbij gelegen gemeenten Den Hoorn en Schipluiden kerken werden gebouwd nam het aantal parochianen in Hodenpijl steeds verder af; tot 1963 werden er kerkdiensten gehouden toen werd de kerk aan de eredienst ontrokken. De begraafplaats die aan de rand van de weilanden ligt is altijd in gebruik gebleven.


 


In de 70er jaren werd het gebouw zelfs gebruikt als pakhuis en raakte zwaar in verval.
In 2004 werd door de huidige eigenaren begonnen om de buitenplaats in oude luister te herstellen.
Gebruikmakend van mooie materialen is er van een gedeelte van de voormalige pastorie een prachtig restaurant met serre gemaakt. Voor de inrichting is hier gebruik gemaakt van Art Deco en Jugendstil elementen.

Kijk maar eens naar deze prachtige lampen.Helaas hadden we niet genoeg tijd om lang rond te kijken maar binnenkort ga ik op mijn gemak nog eens langs, om de gebouwen en boerderij rustig te bekijken en om onder de ruisende bomen rondom het terras van een kopje koffie met applecrumble te genieten.

Wens jullie allemaal een fijne week


Blogger Templates

12 opmerkingen:

 1. Ik ben dol op dit soort posten! Ik ken den Hoorn en Schipluiden, maar ik had nog nooit van Hodenpijl gehoord. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O dat ziet er prachtig uit, daar in die serre.
  Gezellig ook.
  Het plaatsje is ook erg mooi.( tip om heen te gaan)

  Groetjes,

  miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Carina,

  Wat een mooie plek! Idd erg leuk om te wandelen!!
  En dan meteen wat te eten??

  Jammer dat het zo ver weg is,voor ons! Maar ik sla het op!!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heej Carina wat een plek niet verkeerd om daar voor een cursses heen te moeten en gelukkig had je je camera bij je, groetjes irma en een heerlijke nieuwe week

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het ziet er inderdaad schitterend uit... ik wil nog steeds... ja lach maar niet... een mooi oude begraafplaats fotograferen. Ik moet dit ook maar eens op mijn lijstje zetten.
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Carina...wat heerlijk om daar te mogen zijn zo mooi allemaal.......hele fijne week liefs Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Carina,
  wat een mooie plek en wat een prachtige foto's heb je er van gemaakt, geen straf om daar een cursus te moeten volgen.
  Oh en door alle drukte hier zie ik dat je een mooie Give-away hebt. Nou ik wil me natuurlijk erg graag aanmelden en zal ook zeker een linkje op mijn blog plaatsen. Van harte met je jubileum en hoop dat je nog lang blijft bloggen.
  Fijne week,lieve groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je daar mooie foto's gemaakt zeg, ooit ben ik wel eens in Schipluiden geweest, toen ik eens bij mijn vriendinnetje in Delft logeerde...daar ligt 't toch in de buurt he?
  (pff, ik en topografie)

  Prachtige plek voor een cursus hee!

  Groetjes, Veronique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige locatie Carina en wat leuk dat je er iets meer over verteld. Prachtig die serre met die lampen. Geen straf om daar een cursus te hebben hihi.
  Fijne week en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat ziet er prachtig uit Carina. Deze plek ga ik zeker onthouden.
  Dank je voor de tip.
  Liefs Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Take a look at my site. You won my giveaway on Monday, and I need your address, Carina!!!
  Hugs Tove

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige locatie. Mooi verslag en foto's. Ik noteer het meteen.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.
Lieve groet, Carina