zondag 12 september 2010

Trommeltjes en familiewoorden

Trommeltjes zijn voor velen een geliefd verzamelobject, ze worden verzameld van een zelfde merk, een bepaalde gebeurtenis, vorm of kleur. Ik ben gewoon een gebruiker, maar in de loop der tijd heb ik toch onbedoeld ook een aardige verzameling opgebouwd.
Soms loop ik tegen een leuke aan, liefst gevuld met lekkere koekjes of chocolade, die koop ik dan.

Ik heb een aantal trommeltjes die al bij mijn ouders thuis gebruikt werden.
Zoals het groene trommeltje, voor veel van jullie geen onbekende en het gele trommeltje met gebruikssporen.
Mijn moeder deed roomboterkoekjes in het groene trommeltje en biscuitjes in het gele trommeltje, kaakjes gingen in de glazen koekpot.
Tijden veranderen, ik gebruik ze alle drie en de glazen koekjespot staat bij mij te pronken op een theetafeltje bij een 30e jaren theeservies.

Aan trommeltjes hebben mensen ook vaak bepaalde herinneringen, oma's koektrommel, 'n speciale snoeptrommel, 't trommeltje met pepermuntjes in 'n winkel en althans voor een aantal van ons het trommeltje waar in de weken voor Pasen alle snoepjes en soms koekjes die je kreeg in gingen om dan op Paaszaterdag als een grote klomp aan elkaar geplakt snoepgoed uit elkaar gepeuterd te worden om alsnog op te kunnen snoepen.

Mijn kinderen hebben weer herinneringen aan de "Koninklijke" koektrommel zoals deze op een gegeven moment hier thuis genoemd werd, waarschijnlijk door de goudkleurige knop bovenop het deksel er zaten altijd chocoladekoekjes in en in de koekjespot gingen en gaan de "ruts en fluts" koekjes" vrij vertaald de gewone koekjes.Ik ben benieuwd naar jullie trommeltjes herinneringen en of er bij jullie ook van die familiewoorden in gebruik zijn waarvan alleen de gezinsleden de betekenis begrijpen en anderen nog nooit van gehoord hebben.

Groetjes en nog een fijne zondag
Blogger Templates

14 opmerkingen:

 1. He,
  Dat zwarte blikje hadden wij vroeger ook, daar bewaarde mijn moeder de knopen in. Grappig!!!

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor die oude trommeltjes, wees er maar zuinig op!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooie verzameling. mijn oma had ook een koninklijke koektrommel zoals jij hebt,hier zaten altijd speculaasjes in,leuk om die trommel op foto te zien, een feest van herkenning.
  hermina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb iets, of misschien juist niet, met trommeltjes. Ik vind ze ontzettend leuk, maar vooral bij iemand anders. Daar vind ik ze gewoon geweldig, maar als ik dan op een rommelmarkt of kringloop sta met een enorme hoeveelheid leuke trommels en blikken dan weet ik nooit de juiste eruit te kiezen met als gevolg dat ik ze niet koop.
  Ik heb wel onlangs twee blikken met Ot en Sien gekocht, gewoon omdat ik vroeger met Ot en Sien ben "opgegroeid" door de langspeelplaat die we er van hadden.
  Die van jou zijn overigens ook weer prachtig! Ik moet gewoon de "feeling" nog krijgen denk ik..
  Groetjes
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nu de koektrommel die altijd bij mijn opa en oma thuis stond. Als wij kwamen logeren (we woonden toen in Zaandam en opa en oma in Groningen) kocht ze altijd speciaal voor mij Brusselse Kermis en die gingen dan in dat trommeltje ♥ Ben dolblij dat na hun overlijden mijn oom de trommel had bewaard...alleen bewaarde hij er zn spijkers in, in de schuur!!!!! Maar hij heeft hem toch maar aan mij gegeven vanwege de herinnering lol.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohhh....wat een leuke post Carina. Ik zal ook eens wat optrommelen hihi. Dat trommeltje (1ste foto) in de vorm van een huisje heb ik ook en een paar van de oude trommeltjes herinner ik mij ook nog wel van vroeger.
  Ik ga er zeker eens een post van maken.
  Fijne week en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is dat toch met trommeltjes. Ik ben er ook gek op. Die ronde van de drie heb ik ook. Komt niet uit de familie maar heb ik gekocht op een rommelmarkt. In Zweden heb ik er ook weer één gekocht. Altijd handig toch, er kan van alles in.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooooh Carina, nu ben ik toch een beetje jaloers op je hoor (sorry) want je hebt een blikje van Brambly hedge. Heb je die zomaar ergens op de kop getikt?? wat supergaaf zeg. Ik spaar de boekjes van Brambly hedge en dat valt al niet mee om ze te vinden bij de kring of rommelmarkt. Nu ga ik ook naar blikjes uitkijken, wist eerlijk gezegd niet dat die er waren. Vind je andere blikjes ook mooi, heb er zelf ook al best veel.
  Fijne week,liefs Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben dol op trommeltjes. Kan ze ook niet weerstaan als ik er tegenkom. Ook al puilen mijn kasten uit.
  FIjne week,
  Liefs Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh prachtig je verzameling blikken.
  Vooral die mooie glazen pot...super.
  Kan ze ook nooit weerstaan die mooie trommels.
  Fijne avond
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Carina,

  Ik probeerde zojuist een berichtje bij je achter te laten, maar blogger had er geen zin in. Het kan zijn dat je dit berichtje dus twee keer ontvangt!

  Wat een mooie collectie blikjes heb je! Het groene blikje herken ik nog van bij mijn opa en oma thuis. Daar werden altijd de snoepjes in bewaard. Het blikje van Bramley Hedge (Jill Barklem) vind ik ook erg mooi. Ik heb de serie boekjes in de kast staan. Daar kijk ik nog steeds met veel plezier in. De tekeningen zijn zo mooi!

  Een fijn weekend!

  Lieve groet, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 12. leuke blog...
  ik ga je volgen
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. heerlijk!! dit roept gelijk herinneringen op van toen ik klein was en mijn moeder de dropbus op de bovenste plank in de kelder had staan!! ik zie hem zo voor me!! hij lonkt nog steeds! hihii
  want hij staat nog steeds gevuld bij moeder thuis!
  fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ow jah trommeltjes,, Die hadden wij thuis ook. Zo'n rood met gele langwerpige van bolletje, Daar zatten de speculaasjes in. Een groene voor lepeltjes,, We hadden ook een hele grote en daar zatten de knopen in die m,n moeder jaren lang van de kleding knipte en bewaarde in die bus.. En het rode trommeltje van m,n oma, waar ze die ovale hoest snoepjes in bewaarde.. Ik weet het nog zo goed,, ik was pas 4 dat m,n oma overleed maar de snoepjes in dat trommeltje zijn me altijd bij gebleven..
  Ik heb dan ook twwe blikken van m,n oma dr uitzet ,, Daar ben ik dus best wel zuinig op..
  Lieve gr INge

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.
Lieve groet, Carina