Dorrepaal........... Vandaag bij dit tuincentrum langs geweest.
Stichting De Compaan verzorgt hier dagactiviteiten voor mensen met een geestelijke handicap. Zij werken in het tuincentrum dat zich achter Huize Dorrepaal bevindt.
Gekke naam voor een tuincentrum maar ja het huis draagt deze sinds 1925. Met veel plezier werken de mensen in de tuin, kwekerij, kassen en op de kinderboerderij; bij mooi weer zoals vandaag is het druk in de speeltuin met aangrenzend de theeschenkerij en in het winkeltje worden veel zelf gemaakte spulletjes verkocht.
Begonia's van eigen kweek worden er met trots verkochtOok vandaag ben ik niet met lege handen naar huis gegaan.
Een zak vol begoniastekjes en een lief hartje.
De kleur blijft nog even een verrassing.
Dit huis en omgeving hebben een bijzondere geschiedenis. In mei 1940 is hier door Nederlandse militairen, waaronder George Maduro, zwaar gevochten om het in de buurt gelegen vliegveld te kunnen behouden. Het huis werd heroverd en veel vijandige parachutisten werden gevangen genomen. Ook vliegveld Ypenburg werd heroverd. Maar dit alles kon niet lang standhouden.
Een aantal mannen werd gevangen genomen.
Ook George Maduro, hij is in 1945 in kamp Dachau overleden. Voor zijn heldendaden in de eerste oorlogsdagen heeft hij postuum de Militaire Willemsorde gekregen.
De ouders van George Maduro zijn (mede)oprichters van Madurodam dat zij als herdenkingsmonument voor hun enige zoon hebben laten aanleggen.
Nog even wat kleur
en dan wens ik iedereen een gezellig en zonnig weekend, groetjes van Carina
Vanmorgen begon de dag met een zonnetje, het beloofde een stralende dag te worden en dat werd het ook.
Vlaggetjesdag is een traditie op Scheveningen, ja zo noemt men dat daar, je woont op Scheveningen.
Deze traditie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een feestelijk gebeuren waar mensen van heinde en verre naar toekomen.
Vroeger werden op de zaterdag voor Pinksteren de schepen met vlaggen versierd.
In de Scheveningse gemeente was 1e Pinksterdag een kerkelijke zondag, maar op 2e Pinksterdag ontmoetten de Scheveningers elkaar op de havenkades en bekeken ze de schepen, die de volgende dag zouden uitvaren richting de kust van Schotland, waar de meeste haring gevangen werd.
Het eerste schip dat binnen liep (om de eerste kantjes Nieuwe Haring aan wal te brengen), mocht zich de winnaar van de Haringrace noemen.
Tegenwoordig is niet het uitvaren van de haringvloot, maar de komst van de Nieuwe Haring de reden om de schepen op te sieren. Het eerste vaatje haring wordt geveild in de visafslag. De veiling is toegankelijk voor iedereen en ook iedereen mag meebieden op het eerste vaatje.
Voor de liefhebbers
Scheveningse klederdracht
Het hoofdijzer komt overeen met een zilveren beugel die om het hoofd klemt. Aan de voorzijde ervan zitten gouden sierknoppen die 'boeken' worden genoemd.
Wanneer een Scheveningse klederdrachtdragende vrouw op haar zondags is gekleed, draagt zij sieraden. Het gaat daarbij om een meerrijïg halssnoer van rode gitten of bloedkoralen. Vandaag was het reden voor de feestelijke dracht.
Modern en traditioneel
Nettenboetsters.
Een boetster was een vrouw die destijds de netten repareerde die werden gebruikt voor de visserij op haring. Dit werk werd vrijwel uitsluitend verricht door vrouwen. Vaak wordt gedacht dat boetsters ook netten maakten, netten maken deden de vissers zelf en later werden de netten machinaal in fabrieken gemaakt.
Ploegjes boetsters trokken vroeger 's ochtends vroeg naar het duin- of weidelandschap om, meest zittend op de duin- of weidegrond, en soms staande, de schade aan de visnetten te herstellen.
Met een speciaal attribuut, de 'boetnaald'.
ROOKKAST
VIS WERD DIRECT GEROOKT
SMULLEN MAAR
Hij overzag het geheel
Volgend jaar weer
Nog een fijne zondag allemaal