zaterdag 12 juni 2010

Vlaggetjesdag op Scheveningen

Vanmorgen begon de dag met een zonnetje, het beloofde een stralende dag te worden en dat werd het ook.

 

Vlaggetjesdag is een traditie op Scheveningen, ja zo noemt men dat daar, je woont op Scheveningen.
Deze traditie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een feestelijk gebeuren waar mensen van heinde en verre naar toekomen.
Vroeger werden op de zaterdag voor Pinksteren de schepen met vlaggen versierd.

 

In de Scheveningse gemeente was 1e Pinksterdag een kerkelijke zondag, maar op 2e Pinksterdag ontmoetten de Scheveningers elkaar op de havenkades en bekeken ze de schepen, die de volgende dag zouden uitvaren richting de kust van Schotland, waar de meeste haring gevangen werd.

Het eerste schip dat binnen liep (om de eerste kantjes Nieuwe Haring aan wal te brengen), mocht zich de winnaar van de Haringrace noemen.

Tegenwoordig is niet het uitvaren van de haringvloot, maar de komst van de Nieuwe Haring de reden om de schepen op te sieren. Het eerste vaatje haring wordt geveild in de visafslag. De veiling is toegankelijk voor iedereen en ook iedereen mag meebieden op het eerste vaatje.

 

Voor de liefhebbers

 

Scheveningse klederdracht

 

Het hoofdijzer komt overeen met een zilveren beugel die om het hoofd klemt. Aan de voorzijde ervan zitten gouden sierknoppen die 'boeken' worden genoemd.

 

Wanneer een Scheveningse klederdrachtdragende vrouw op haar zondags is gekleed, draagt zij sieraden. Het gaat daarbij om een meerrijïg halssnoer van rode gitten of bloedkoralen. Vandaag was het reden voor de feestelijke dracht.

 

Modern en traditioneel
 


Nettenboetsters.

Een boetster was een vrouw die destijds de netten repareerde die werden gebruikt voor de visserij op haring. Dit werk werd vrijwel uitsluitend verricht door vrouwen. Vaak wordt gedacht dat boetsters ook netten maakten, netten maken deden de vissers zelf en later werden de netten machinaal in fabrieken gemaakt.

 

 

Ploegjes boetsters trokken vroeger 's ochtends vroeg naar het duin- of weidelandschap om, meest zittend op de duin- of weidegrond, en soms staande, de schade aan de visnetten te herstellen.


Met een speciaal attribuut, de 'boetnaald'.

 

  ROOKKAST

  VIS WERD DIRECT GEROOKT

  SMULLEN MAAR


Hij overzag het geheel

 

Volgend jaar weer

 


Nog een fijne zondag allemaal

Blogger Templates

10 opmerkingen:

 1. Wat een gezellige dag zeg!!
  Heeft wel wat hoor die prachtige klederdracht!
  Leuk om even met je mee te kijken
  een heerlijk weekend toegewenst
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldig verslag heb je er van gemaakt ! Ik ben dol op klederdracht en vind het verhaal en de mooie details echt een genot om te lezen en te zien. En die haring!!!! AAargh lekker ! Hou jij er van ? Heb je er nog eentje gegeten?

  Fijne zondag morgen!

  Liefs, Elise

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig verslag...........heb net mijn vakantie post gemaakt............ik vind dat niet makklijk hoor..........maar aldoende leert men toch??

  Zo lang blog ik ook nog niet !!!

  Fijne zondag liefs Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk verslag over mijn geboorte dorp.
  Jaren op Scheveningen gewoont.
  Grappig dat jij dus tussen die duizende mensen in liep.
  En nog grappiger is het dat de poster die jij op de foto zette jaren geleden door mijn oudste is gemaakt. Hij is art-director. Je muziekje (chanti koor) past er mooi bij. Leuk leuk leuk. Woon trouwens nu in 070 volgens mij zwerf jij ook hier ergens in deze contreien..... Mmmmm en de haring is toppie dit jaar. Groetjes van een echte Scheveningse(gelukkig niet in dracht).;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. TJa Scheveningen hoeveel herinneringen van mij liggen daar niet!!! Ben er helaas al een tijdje niet geweest, maar dit inspireerd me weer om toch snel weer te gaan!
  Groetjes en alvast een fijne week,
  Madelon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Carina,

  Het water loopt me weer in de mond bij het lezen van jou post en het bekijken van de Hollandse nieuwe.
  Terwijl het nog vroeg op de zondagmorgen is en ik m'n lippen nog aflik van de harinkjes die ik enkele dagen geleden at en er ook een post aanwijden.

  Wat leuk allemaal dat jij het van zo dichtbij mee kan maken en alles op foto gezet hebt, ja die klederdracht zie je buiten Scheveningen ook nog af en toe als de dames op pad zijn in hun Scheveningse klederdacht.

  Netten maken werd ook door mijn vader gedaan en niet omdat hij visserman was, maar hij maakten netten voor de tennisbaan in de sporthal waar hij werkten.
  Zie hem nog zitten, bezig met knopen van het net wat hij met de beginlus om de stoelknop deed en de boetnaald die snel en behendig door de mazen gehaald werd. Een van die boetnaalden heb ik nog steeds,hij had ze in verschillende maten.
  Als zo'n net dan klaar was werden ze in een taanbad gedompeld(denk dat dat gadaan werd bij de buitennetten die dan beter bestand waren tegen weer en wind op de tennisvelden.
  Dat tanen vond ik als kind maar een vies stink gedoe.
  Oh...ik dwaal af;-)
  maar het gaat in beide gevallen over netten boeten.....de een word in de visserij en de ander op de sportvelden gebruikt.

  Het was een leuke, leerzame, typische Nederlandse post, en daar hou ik van!

  ps, dit alles doet we weer denken aan het liedje:Zeg ken jij de mosselman,de mosselman,de mosselman.....hij komt uit Schevenegen.....zong mijn dochter als kind, ja wist zij veel van topografie als kleine uk.

  Fijne zondag!
  Lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke post Carina. Heerlijk ook om die schaal met nieuwe haring hihi, wat zijn ze lekker, heb ze van de week in huis gehaald.
  Ik ben weer heel wat aan de weet gekomen over Vlaggetjesdag.
  Fijne zondag en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Carina,
  wat ziet het er gezellig uit, heb al weer helemaal zin om een keer naar scheveningen te gaan. Elke zomer komen we er wel een keer want onze kampeerplaats is elke zomer Katwijk aan zee. We gaan elke vakantie wel even naar het haventje van Scheveningen om er een lekker visje te eten,mmmmmh... ik geniet van je heerlijke hollandse (haring)post.
  Fijne zondag,lieve groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk een nieuwe haring... En een prachtig verslag heb je voor ons gemaakt.
  Scheveningen blijft toch ook altijd een aantrekkelijke plaats.

  fijne zondag, lia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie post van vlaggetjesdag. De gerookte vis ziet er heerlijk uit. Kan het bijna ruiken als ik eraan denk.
  Ik ben een vissersdochter. Mijn vader heeft altijd gevist en met vlaggetjesdag (Stellendam) mochten wij als kinderen natuurlijk meevaren met de boot waar vader op viste. Ik weet nog dat wij met het schip een keer voorop mochten omdat het een nieuwe kotter was. Mooie herinneringen. Erg leuk om daarom ook jou foto's te bekijken.
  Liefs Ester

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.
Lieve groet, Carina