zaterdag 14 augustus 2010

'n Beetje verliefd ......

Het is waar, ik ben verliefd, verslingerd aan een ander.
Als ik hem na ‘n aantal weken of soms zelfs maanden weer zie kijk ik verwachtingsvol naar onze ontmoeting uit. Nooit ben ik teleurgesteld steeds ontdek ik weer iets nieuws.
Thuis vinden ze het totaal geen probleem. Kennismaken hoeft niet, hoewel deze week wilde mijn jongste zoon David wel eens mee om kennis te maken en zien waarom ik die ander nou zo leuk vind.
Afgelopen vrijdag was het zover.We waren er bijna. … de trein stopte … we liepen het station uit ... langs een bouwterrein ... en toen ja hoor over 't eerste bruggetje zagen we hem al vanuit de verte ...

De stad HaarlemDoor het vroege tijdstip konden we ongestoord slenterend naar boven kijken naar gevels, gevelstenen, uithangborden en wat er verder aan muren van historische panden, bevestigd kan worden. Mooie panden, ’t Spaarne, de grachten, de Grote Markt en al die smalle straatjes met huizen en huisjes de een nog leuker dan het andere.“n Beetje verliefd, verkikkerd, verslingerd zo voelt het in ieder geval voor mij als ik in deze stad kom.
Zelf woon ik vlakbij Den Haag, ik werk daar en kom bijna wekelijks wel even in de binnenstad maar de binnenstad van Haarlem is zo totaal anders van sfeer, komt het door de grachten, de hofjes? Zelf woon ik ook in een hofje maar dat is heel anders van opzet, open, geen poort of hek dat sluit, niet zo oud , rond 1920 gebouwd, wel een grote gemeenschappelijke voortuin en ik herken de ietwat verweerde bistrosetjes waarop heel, heel veel potten en bakken gevuld met bloemen en planten staan.
Ik weet niet wat het is alleen dat ik hier graag regelmatig kom.

Op de vraag van mijn zoon of ik ooit zou willen verhuizen was mijn antwoord nee, dan wordt het gewoon en vallen de mooie en bijzondere dingen waarschijnlijk mij niet meer op.
Hoe dan ook we hadden allebei zin in om deze stad te verkennen, gaan jullie mee?

Zachtjes duw ik de poort open, loop een smal gangetje door en sta in het oudste hofje van Haarlem.

Het hofje van Bakenes, stilte alleen maar stilte...

 


We lopen verder langs een stille gracht gaan rechts af de bocht om en komen dan bij het Spaarne en het daaraan gelegen Teylers museum, het oudste museum van Nederland gevestigd in een prachtig pand.
Ruim 3 uur binnen geweest er is van alles te bekijken.

 


's Middags komen we in een waar poezenparadijs ...

Het Proveniershof


Op de foto rechtsonder is een kattenluikje te zien, ieder huisje hier heeft er zo een.

 


Hofje van Guurtje de Waal, hier slechts 4 huisjes.


 


Genoeg hofjes voor vandaag aan het gezicht van David kunnen jullie dat wel zien, tijd om te winkelen. Genoeg winkels in deze stad en niet alleen de welbekende ketens die je in iedere stad tegenkomt; veel eenmanszaken met grote diversiteit, gelijk ook nog een marktje meegepikt.
Ik heb iets gekocht dat gezien de tijd van het jaar wat voorbarig is, in een ander berichtje zal ik er meer over vertellen.


 

In een piepklein winkeltje kwam ik dit hartje met rinkelende belletjes tegen

 

Morgen begint voor een groot aantal van ons het "gewone" leven weer, da's best wel even wennen. Nog een fijne zondag en een goede week allemaal.

Groetjes van Carina

13 opmerkingen:

 1. Ik vind Haarlem ook een ontzettende leuke stad. Toen we nog in Amsterdam woonde kwamen we er graag.
  Je hebt de stad mooi vastgelegd!
  Groetjes
  Dani

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Carina...tja Haarlem is geweldig !!! wij waren er vrijdag ook.....alleen voor iets minder leuks......maar wij komen er regelmatig......leuke stad...ben je in het kleinste winkeltje van Haarlem geweest?? liefs Ria...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OOh lijkt me geweldig mooi in Haarlem!! Ik ben er nog nooit geweest dus misschien in de toekomst toch maar eens naar toe!!
  Mooie foto's en dat hofje super!!
  fijne week Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om zo door een stad te slenteren en wat mooie foto's te maken.

  groet Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is voor mij lang geleden dat ik in Haarlem was, ik vind het ook een supermooie stad. Ik heb eens bij de vvv zo'n wandeling gehaald waarbij je inderdaad langs al die hofjes werd geleid, geweldig he ! Misschien hebben ze die in Rotterdam en in Den Haag ook wel...alleen kom je daar nooit bij de vvv, jij ? Ga ik toch eens langs een keertje vragen ;-)

  Mooie fotootjes heb je er van gemaakt !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Carina,

  Gezellig zo'n dagje Haarlem met je jongste zoon! Ik begrijp wel waarom je verliefd bent op de stad. Het is er niet alleen erg mooi, maar je hebt er ook nog eens leuke winkeltjes en heerlijke restaurantjes!

  Een fijn weekend!

  Lieve groet, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezellig zo samen met je zoon naar Haarlem.Daar wil ik al zo lang naar toe en het is er nog nooit van gekomen. Geen idee waarom niet.
  Als ik die foto's zie denk ik dat ik er binnenkort toch eens heen ga.
  Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat wij mee mochten genieten van "jou" Haarlem. Ontzettend leuk om dit te zien en te lezen. Ik heb toevallig ook al bij een andere blog net geschreven dat ik het zo leuk vind om andere plaatsen te bezoeken, en dat ik op deze manier een hele goede indruk krijg van plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken.
  Ja, stiekempjes geniet ik er ook weer van dat het huis weer een beetje van mij alleen is overdag. Lekker ongestoord mijn ding kunnen doen. Ach er is overal een tijd van.
  Een hele fijne week toegewenst,
  Lieve groetjes van Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jouw liefde voor Haarlem begrijp ik wel...als wij in Noord-Holland zijn, is dat ook voor ons een favoriete stad! Een heerlijk sfeertje met een mooi centrum! Super leuk om met je mee te lopen!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben er ooit eens geweest te shoppen...
  Ha en nu ben ik gek op shoppen....en daar helemaal......
  Wat een lief hartje...
  Fijn weekend
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dankjewel,

  Heerlijk, waneer je zo verliefd kan zijn op een stad! Het heeft genoeg cultuur zo te zien. Fijn om even mee te mogen genieten!

  Wat een leuk belletjeshart heb je gekocht!

  Fijne avond,
  Liev groet, Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Carina,
  Dat je verliefd bent op Haarlem....nou dat begrijp ik helemaal hoor. Ik heb mijn winkel in het groenste straatje van Haarlem, achter het Proveniershof. In de Vijfhoek is het heerlijk toeven en komt de hele wereld over de vloer.
  Ik woon nu bijna 27 jaar in Haarlem en het is er inderdaad super.
  Je hebt onze stad wel heel erg mooi vast gelegd. Prachtige foto's en mooie reportage.
  Bedankt dat we kunnen meegenieten van al dit moois.Ga je blog volgen.

  warme groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat grappig, nu was ik afgelopen zaterdag dus precies een week later in Haarlem. Ik heb het er ook altijd zo naar mijn zin, ik herken je gevoel echt, maar ook ik hoef er niet per se te wonen. Mijn vriendin woont in Heemstede (ook leuk) en als ik haar bezoek dan ga ik ook altijd even naar Haarlem. Het Teylers museum staat nog steeds op mijn verlanglijstje, net als een hofjes wandeling, maar daar heb ik altijd weer net te weinig tijd voor. Ach als ik toch eens 7 levens had! Jouw foto's zijn zeer inspirerend wat ik dan allemaal in die levens zou doen!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.
Lieve groet, Carina