vrijdag 25 juni 2010

Dorrepaal

Dorrepaal...........

Vandaag bij dit tuincentrum langs geweest.
Stichting De Compaan verzorgt hier dagactiviteiten voor mensen met een geestelijke handicap. Zij werken in het tuincentrum dat zich achter Huize Dorrepaal bevindt.

Gekke naam voor een tuincentrum maar ja het huis draagt deze sinds 1925.


Met veel plezier werken de mensen in de tuin, kwekerij, kassen en op de kinderboerderij; bij mooi weer zoals vandaag is het druk in de speeltuin met aangrenzend de theeschenkerij en in het winkeltje worden veel zelf gemaakte spulletjes verkocht.
Begonia's van eigen kweek worden er met trots verkocht


Ook vandaag ben ik niet met lege handen naar huis gegaan.
Een zak vol begoniastekjes en een lief hartje.

 


 


De kleur blijft nog even een verrassing.

Dit huis en omgeving hebben een bijzondere geschiedenis. In mei 1940 is hier door Nederlandse militairen, waaronder George Maduro, zwaar gevochten om het in de buurt gelegen vliegveld te kunnen behouden. Het huis werd heroverd en veel vijandige parachutisten werden gevangen genomen. Ook vliegveld Ypenburg werd heroverd. Maar dit alles kon niet lang standhouden.
Een aantal mannen werd gevangen genomen.
Ook George Maduro, hij is in 1945 in kamp Dachau overleden. Voor zijn heldendaden in de eerste oorlogsdagen heeft hij postuum de Militaire Willemsorde gekregen.
De ouders van George Maduro zijn (mede)oprichters van Madurodam dat zij als herdenkingsmonument voor hun enige zoon hebben laten aanleggen.

Nog even wat kleur

 


en dan wens ik iedereen een gezellig en zonnig weekend, groetjes van Carina

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie kleurtjes allemaal......en ik leer nog wat bij ook bij je vanavond..hahhahahhah!!! ........wat wil een mens nog meer??.....fijn zonnig weekend liefs Ria.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Carina,

  Leuk dat je volger bent geworden van mijn blog!!! Ik vind de jouwe ook erg leuk, en de kleuren prachtig, daar wordt je toch spontaan vrolijk van!Ik geef me ook meteen op als volger van je blog!!!

  Een heel fijn weekend!
  Groetjes Susan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Carina,

  Wat een mooi verhaal! Ik vind het ook altijd interessant om te weten hoe het vroeger was. Je header is echt een eyecatcher. Volgens mij heb ik het al eerder gezegd, maar ook deze keer werden mijn ogen er weer naartoe getrokken. Je hebt echt een mooi tuin!

  Een heel fijn weekend!

  Lieve groet, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzonder verhaal van George Maduro en wat een mooi eerbetoon van zijn ouders die hem op deze manier laten voortleven.
  En ook het verhaal over tuincentrum Dorrepaal is leuk om te weten, wat fijn voor deze mensen dat ze zo toch aan de slag kunnen. In Hoorn heb je een eethuis waar ook verstandelijk gehandicapten in de bediening lopen.
  Fijn weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Carina,
  wat leuk dat de Stichting in het tuincentrum activiteiten kan organiseren en wat is het toch altijd fijn om er lekker rond te neuzen hè. Vind je hartje heel lief en ben benieuwd wat voor kleur er in de begonia zit.
  Fijne week,lieve groetjes Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie.
Lieve groet, Carina